De virkefulde videoer

23 apr De virkefulde videoer

Det er de færreste produkter der sælger sig selv uden brug af billeder, video eller illustrationer. Men hvordan du bruger det spiller også en stor rolle for din mulighed for at konvertere den besøgende til en kunde.

Flere studier peger i retning af at video på dine produktsider kan være med til at øge dine konverteringer. Både i form af øget salg, men også i form af brugere der bliver længere tid på dit site. Det første giver sig selv. Det er den mest succesfulde måling af brugen af video. Men når du tester nye features er det vigtigt at du sætter nogle tydelige KPI’er og definere hvorfor de er vigtige for dig.

I eksemplet med brugere der bliver længere tid på dit site, så kan succesen måles i at du ved at brugere der opholder sig længere tid på dit site er, uanset om de er kunder eller ej, mere tilbøjelige til at anbefale dig til deres venner. En ikke helt uvæsentlig detalje, når al forskning peger på at det er meget nemmere at samle nye kunder op på anbefaling kunder imellem end det er at skulle overtale en besøgende der ikke kender din webshop til at blive kunde hos dig. Så kan video både være med til at skabe besøgende der knytter sig tættere til din virksomhed og være med til at gøre din webshop mere anbefalelsesværdig via mund til mund så kan det hurtigt vise sig at være en god forretning.

De tre videopakker

Der findes mange måder hvorpå du kan drage fordel af videoindhold.

Den store pakke omfatter egenproduktion af videomaterialet. Så er du sikker på at det er unikt, du kan bruge det aktivt på flere andre markedsføringskanaler og være sikker på at du får al omtalen hvis andre bruger eller deler dine videoer på f.eks. blogs og sociale medier.

Se f.eks. denne video, hvor en butikskæde har lavet deres egen video. Kvaliteten er måske ikke prangende, men videoen er unik og manden der fremviser produktet brænder igennem med sin energi.

God energi trumfer helt klart smart og fancy grafik, som du skal se i et af de øvrige eksempler herunder.

 

Leveringspakken kunne bestå af gode relevante videoer som kunne være produceret af dine leverandører. De vil oftest have en god kvalitet og have en vis relevans. Min erfaring er at de godt kan være lidt for corporate og selvfede i sit væsen. Det er generaliserende, men med den viden du allerede har tilegnet dig om at være relevant for kunden, så vil du skulle holde dit bull shit filter en smule foran dig og ikke bare ukritisk bruge alt en leverandør stiller til rådighed for dig. Lyt til dine kunder, prøv at få dem til at give lidt feedback via sociale medier eller nyhedsbrevet på hvorvidt det materiale du påtænker at bruge rent faktisk også er relevant for målgruppen.

Her er et meget godt eksempel på en omgang reklamegøgl der måske virkede godt på forbrugeren i 1980’erne, men i dag vil forbrugeren undres over det korte klip i indledningen hvor der rent faktisk klippes lidt rigtig græs, mens alt det andet smarte ved produktet præsenteres i grafik du kan designe lige som du ønsker det.

Det virker i bedste fald ligegyldigt. I værste fald utroværdigt. Forvent ikke at kunderne farer ud og køber dit produkt på baggrund af denne video. Hvis du aktiverer dem, så er det højest til selv at søge brugeranmeldelser ude på nettet. Hvilket er fint nok, hvis produktet får gode anmeldelser.

 

Den simple pakke kan sagtens vise sig at være guld værd selv om den har en lav omkostning. Konceptet går i sin enkelhed ud på at du udnytter det materiale der allerede er skabt af andre på f.eks. youtube.com. Når du vælger at hente indhold fra YouTube er der dog lige nogle flere ting du skal være opmærksom på i forhold til at bruge indhold du selv eller dine leverandører har skabt til brug i markedsføringen.

For det første skal du vide at du ikke selv er herre over videoen. Den er ikke din ejendom og om den stadig er der i morgen kan du ikke vide dig sikker på. Om ejeren fra den ene dag til den anden lader reklamer komme hen over skærmen er heller ikke noget du selv kontrollerer. Du skal også sikre dig at du i det hele taget må bruge indholdet fra andres videoer. Nogle lader dig ikke gøre brug af den feature der hedder at embede en YouTube video, det betyder at du via noget kode kan få den vist på dit website. Disse videoer kan du naturligt nok ikke bruge. Så er der spørgsmålet omkring copyright for de resterende videoer. Vil du være helt sikker på om du må bruge en video er der to ting du kan gøre. Den ene er at spørge ejeren om tilladelse til at bruge den. Min erfaring er at du oftest får et ja. Den anden sikre mulighed er, at søge efter videoer der er lagt op under Creative Commons licens. Du kan læse meget mere om Creative Commons og den konkrete licens på YouTubevideoerne her (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ ). I korte træk er det en licens der, modsat copyright, giver andre lov til at bruge materialet og nogen gange også ændre på det samt bruge det kommercielt bare du følger licensens regler og ejerens anvisninger for kreditering.

Et godt eksempel på indhold du kan hente og bruge fra YouTube er anmeldelser fra andre brugere. I eksemplet her er det en NGO organisation der anmelder, men det kunne også være privatpersoner eller webzines/magasiners anmeldelser. Bare hust at resultatet af anmeldelsen skal understøtte dit salg. Ikke modarbejde det med en dårlig anmeldelse.

Du skal heller ikke undervurdere humor i din markedsføring, men brug den med rette omhu. Måske er videoen her bedst egnet til et godt viralt opslag på Facebook frem for på din produktside på webshoppen. Hvis du gerne vil sælge en ny græsslåmaskine til manden i huset ville jeg i hvert ikke være bleg for at skabe et godt humoristisk opslag målrettet målgruppen og med en call to action over mod mit udvalg af moderne græsslåmaskiner med fede funktioner.

Hvem samler bolden op? Silvan, Bauhaus eller Jem & Fix?

Husk brugerfeedback i din research

Når du har de praktiske ting på plads kan det sjove arbejde begynde med at finde frem til de videoer du mener at kunne bruge. I det arbejde handler det ikke kun om at du finder materiale du kan bruge på din webshop. Jeg kan love dig for, at du samtidig også bliver endnu klogere på din målgruppe. For på YouTube er der et kæmpe community der ikke bare konsumerer videoer, men som også giver ratings og kommenterer frit fra leveren. På den måde er YouTube en stor kanal af inspiration til hvad der skaber engagement for din målgruppe og hvad der virker ligegyldigt. Brug den viden. Både hvis du selv producerer video eller hvis du leder efter relevante videoer skabt af andre end dig selv.

Links til videoviden:
Konkrete eksempler på virksomheder der har haft succes med brugen af videoer:
http://www.smartinsights.com/ecommerce/merchandising/product-page-videos-ecommerce/

200x50 koebbusiness 200x50koebbasis

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar